Wat is de beste slaaphouding?
Onze klanten vragen ons vaak in welke houding ze het beste kunnen slapen, en dus hebben we geprobeerd daar een antwoord op te vinden. Sommige houdingen kunnen slecht zijn voor ons lichaam, vooral als we niet op een kwaliteitsmatras slapen. Maar we kiezen niet altijd bewust voor de houding waarin we slapen en de eventuele voor- of nadelen ervan. Maar bestaat die ideale slaaphouding wel en hoe zit dat dan met alle andere houdingen?
WAT IS DE BESTE SLAAPHOUDING?
De houding (of eigenlijk houdingen) waarin we slapen zijn erg belangrijk en alle slapers hebben hun eigen favoriete houding waarin ze het beste slapen en waarmee ze het snelst in slaap vallen.
Deze houdingen zouden zelfs het een en ander over ons karakter zeggen. Zo wordt er bijvoorbeeld van zijslapers gezegd dat het gezellige en open personen zijn die makkelijk en graag met groepen omgaan. Van mensen die op hun rug slapen, met hun armen langs hun zij – deze positie wordt ook wel ‘de soldaat’ genoemd – wordt gezegd dat ze een sterke discipline hebben, ze zouden erg trouw zijn en een beschermende houding hebben tegenover familie en vrienden. Naast deze amusante anekdotes (die de psychotherapeut Joseph Messinger in detail bestudeerd heeft), is het werkelijk van belang om te weten welke invloed je eigen slaaphouding kan hebben op je gezondheid.
Het kan bijvoorbeeld belangrijk zijn om te weten wat de beste slaaphouding voor je rug is. Lees ook ons artikel over slapen met ischias. Is op je buik slapen goed voor je nek of krijg je daar juist pijn van?
Wat kunnen we doen op het moment dat we naar bed gaan, om er zeker van te zijn dat we genoeg slaap krijgen en fris en uitgerust wakker worden? Veel mensen stellen zich nooit deze vragen, die toch echt belangrijk zijn voor onze gezondheid. Moeten we voor een gezonde nachtrust nou echt al onze gewoontes onder de loep gaan leggen? Daar lijkt het wel op.
SLAAPHOUDINGEN: VOOR- EN NADELEN
Volgens Shelby Harris, klinisch psycholoog en slaapexpert, komen onze slaapproblemen vooral voort uit het feit dat we niet (meer) weten hoe we moeten slapen. Zij zegt dat rugpijn een direct gevolg is van een slechte lichaamshouding. En hoewel het belangrijk blijft op een goed matras te slapen, dat comfortabel is en aangepast is aan onze lichaamsbouw, schijnt de slaaphouding de meeste invloed te hebben op de kwaliteit van onze nachtrust. Natuurlijk zijn een aangepast matras en hoofdkussen ook van groot belang. Bij Hypnia vind je dan ook matrassen en hoofdkussens van traagschuim die aangepast zijn aan het profiel van alle slapers, aan hun lichaamsbouw en gewoontes.
Hieronder zetten we de voor- en nadelen van de verschillende slaaphoudingen op een rijtje.
OP JE RUG SLAPEN
Zoals al eerder vermeld, wordt de slaaphouding op je rug, met je armen langs je lichaam de houding van ‘de soldaat’ genoemd. Deskundigen op het gebied van lichaamstaal zoals Chris Idzikowski, bevestigen dat vooral ingetogen personen zo slapen. Maar sommige mensen slapen op hun rug, met hun armen naar boven, langs hun hoofd en hun benen gespreid. Dit wordt ook wel ‘de zeester’ genoemd. Mensen die in deze houding slapen zouden erg sociaal en betrouwbaar zijn, ze kunnen goed naar anderen luisteren en houden er niet van om in de belangstelling te staan.
Ook dokter Shelby Harris raadt ons aan om op onze rug te slapen. Slechts 8% van alle mensen slaapt in deze houding en toch is het voor veel wetenschappers op het gebied van slaap de beste houding om in te slapen als je echt goed wilt uitrusten. Het is ook de beste slaaphouding voor de rug omdat het de positie is waarin de wervelkolom het beste uitgelijnd is. Met een kussen onder je knieën kun je zorgen voor een natuurlijke kanteling van je bekken. Het is ook de meest comfortabele (of minst oncomfortabele) slaaphouding bij een hernia, waarbij je er ideaal gezien voor zorgt dat zowel je heupen als je knieën een hoek van 45 graden maken, waarvoor je je onderbenen dus met een kussen moet ondersteunen.
En deze houding is niet alleen goed voor je rug, maar je schijnt er zelfs minder rimpels door te krijgen. Dat is dan weer mooi meegenomen!
Vele voordelen dus voor slapen op je rug, maar er is ook een nadeel, want het is wel de houding die de kans op snurken vergroot en is dus af te raden als je al last hebt van apneu. Daarom is het in deze houding belangrijk een hoofdkussen te gebruiken dat het hoofd en de nek goed ondersteunt, maar dat toch niet te hoog is.
OP JE ZIJ SLAPEN
Dit is niet hetzelfde als de foetushouding (daar hebben we het straks over). Veel mensen vinden op hun zij slapen de gewoonste houding om in te slapen, en volgens de specialisten zijn dit mensen die makkelijk in de omgang zijn.
En op welke zij kun je dan het beste slapen? Je zult het misschien niet geloven, maar er is echt een verschil tussen op je linker- of rechterzij slapen. Dat heeft vooral te maken met de plaats van organen zoals maag en alvleesklier die grotendeels aan de linkerkant van je lichaam zitten. Er wordt daarom over het algemeen aangeraden om op je linkerzij te slapen, wat bevorderlijk zou zijn voor de bloedsomloop en de spijsvertering.
Deze slaaphouding kent vele voordelen:
- Het is beste slaaphouding als je last hebt van lage rugpijn: vooral met een kussen tussen je knieën zul je in deze houding de druk op de lendenwervelkolom verminderen.
- Het is de beste slaaphouding bij apneu, omdat het voorkomt dat je snurkt. Het is trouwens over het algemeen de beste slaaphouding voor je ademhaling.
- Het is ook een aanbevolen slaaphouding voor mensen met nekklachten, maar dan moet je wel een goed hoofdkussen gebruiken dat de holte tussen nek en matras opvult.
Het nadeel van op je zij slapen is dat het na een bepaalde tijd pijn kan opleveren aan je schouders en heupen. Ook zijn er specialisten die zeggen dat het niet goed is voor je gezicht en borsten die vanwege de zwaartekracht na verloop van tijd eerder slap kunnen gaan hangen.
SLAPEN IN DE FOETUSHOUDING
Je zou kunnen denken dat dit een van de meest natuurlijke slaaphoudingen is. De foetushouding is tenslotte de houding die we voor onze geboorte hadden. En het is de houding waarin de meeste mensen slapen, maar liefst 41%, waarvan twee keer zoveel vrouwen als mannen. Volgens Chris Idzikowski zijn mensen die in de foetushouding slapen hoofdzakelijk bescheiden, gevoelige en emotionele mensen. Het aannemen van de foetushouding kan eveneens duiden op een behoefte om naar de kindertijd terug te keren. Maar slaap je daarom ook werkelijk beter als je deze houding aanneemt? Niet echt, als we de experts moeten geloven.
Het is niet erg bevorderlijk voor je ademhaling om zo opgekruld met je knieën tegen je borst en een gebogen nek te slapen. Je moet er rekening mee houden dat je borst op deze manier in elkaar gedrukt wordt waardoor je luchtwegen in de knel komen. De positie die je nek in deze houding aanneemt kan op de lange termijn artritis veroorzaken. En deze foetuspositie schijnt ook al niet erg goed te zijn voor je gezicht, want je zou er sneller rimpels door krijgen. Vreemd hoor, dat slapen in de houding die een baby in de baarmoeder heeft, rimpels veroorzaakt…
Net als bij het zijslapen wordt het gebruik van een goed traagschuimkussen aangeraden, om de ruimte tussen je schouders en je nek op te vullen.
OP JE BUIK SLAPEN
Slechts 7% van de bevolking slaapt op hun buik, met hun hoofd naar de ene of de andere kant gedraaid en soms met hun hand of onderarm onder het kussen. Dit wordt ook wel de ‘vrije valpositie’ genoemd. Hoewel op je buik slapen heel natuurlijk kan lijken, is het niet erg goed voor je. Mensen die op deze manier slapen schijnen wel vaak erg gezellig en ook erg gevoelig te zijn. Het zouden vaak creatievelingen zijn die, nog steeds volgens de specialisten op het gebied van gedrag en lichaamstaal, geen kritiek verdragen.
Maar wat betekent deze houding voor het lichaam en je gezondheid? Blijkbaar niet veel goeds…
Als je op je buik slaapt, komt er veel druk te staan op je spieren en gewrichten. Je wervelkolom ondersteunt je lichaam niet langer. Als je vaak in deze houding slaapt kun je na verloop van tijd pijn, spanningen en een verdoofd gevoel krijgen in je nek en in je kaak. Er is zelfs vastgesteld dat sommige mensen die op hun buik slapen, tijdens het slapen met hun tanden knarsen.
In een artikel gepubliceerd in Madame Figaro, waarschuwt osteopaat, masseur en fysiotherapeut Samuel Homo voor deze houding die de lichamelijke kromming vergroot, wat inhoudt dat de ruimte tussen de heupen en de onderste ribben vergroot wordt. Daardoor ontstaat er druk op de wervelschijven, de lendenen en het heiligbeen. Doordat je hoofd naar een kant gekeerd ligt, staan de halswervels ook onder druk.
Aan mensen die last hebben van slaapapneu wordt ten zeerste afgeraden om op hun buik te slapen, want in deze positie is ademhalen erg moeizaam. Als je op je buik slaapt, kan je borstkas minder makkelijk uitzetten dan wanneer je bijvoorbeeld op je rug slaapt. Je slikspieren staan ook onder druk. Op de lange termijn kan er zelfs artrose ontstaan.
Je hand of je arm onder je kussen leggen is ook niet onschadelijk. Op deze manier kunnen de nekspieren zich niet ontspannen, integendeel. Dit is erg slecht voor de schouders. Doordat je op je arm slaapt, komt je hoofd hoger te liggen, wat weer slecht is voor je nekwervels. In dit specifieke geval kan dat zelfs hoofdpijn veroorzaken.
Experts zeggen dat er niets goeds te vinden is aan de slaaphouding op je buik maar dat enkele trucjes de negatieve effecten ervan kunnen verkleinen. Zo is een stevig matras beter dan een slap matras en kun je beter een plat kussen gebruiken (of helemaal geen kussen) om de ‘geknakte’ positie van de nek te beperken en daarmee ook de nekklachten. Met een klein, stevig kussentje onder je onderbuik kun je voorkomen dat je rug te hol komt te staan.
Slecht nieuws dus voor degenen die niet anders kunnen slapen dan op hun buik en veel moeite zullen hebben om deze gewoonte te veranderen.
Tot slot kunnen we stellen dat de houding waarin we de hele nacht slapen niet zonder gevolgen is. Slapeloosheid, slaapapneu, slaapwandelen en alle andere klachten die met slapen te maken hebben, kunnen door een slechte slaaphouding verergeren. Gelukkig blijven we niet de hele nacht in één en dezelfde houding liggen. Het gebeurt vaak dat we op onze zij of buik in slaap vallen, maar in een andere positie doorslapen om tenslotte bijvoorbeeld op onze rug wakker te worden. Soms moeten we onszelf nieuwe gewoontes aanleren die beter voor ons zijn. Het is heel goed mogelijk jezelf aan te leren om op je rug te slapen. Vanzelfsprekend raden wij je aan om een specialist te raadplegen die je kan helpen om veranderingen aan te brengen waardoor je beter slaapt en uitgeruster wakker wordt.
Je kunt in ieder geval overwegen een traagschuimmatras aan te schaffen dat precies aangepast is aan jouw persoonlijke slaapbehoeften. Gebruik deze vragenlijst om het matras te vinden dat het beste bij jouw unieke situatie past.
WAT JE MOET ONTHOUDEN OVER DE VERSCHILLENDE SLAAPHOUDINGEN
Op je rug slapen:
- Voordelen: dit is een goede houding voor je ruggengraat en je nek.
- Nadelen: door op je rug te slapen heb je meer last van snurken en risico op slaapapneu.
Op je buik slapen:
- Voordelen: daar zijn we nog naar op zoek…
- Nadelen: in deze houding moeten we ons hoofd opzij draaien en dat kan veel klachten opleveren in je bovenlijf (nek, hoofd, schouders).
Op je zij slapen:
- Voordelen: minder druk op je ruggengraat
- Nadelen: in deze houding ontstaat er meer druk op je heupen. Tip: met een kussentje tussen je knieën ligt je ruggengraat een stuk rechter.